Miért fontos a műszaki vizsga?Miért fontos a műszaki vizsga?

A műszaki vizsga bár sokszor csak problémának tűnhet, valójában azonban a közlekedés biztonságához nagyban hozzájáruló procedura ez. Az autó műszaki vizsga miatt minden járműnek rendszeres ellenőrzésen kell átesnie hivatalos vizsgaközpontokban. Ennek az ellenőrzésnek az a célja, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az autó működőképes és közlekedésre alkalmas, biztonságos, károsanyag-kibocsátása nem haladja meg a maximális értéket. Mielőtt lejár az autón lévő műszaki vizsga tájékozódjunk, hogy milyen szervizekben végzik el a vizsgáztatást. A legtöbb vizsgáztató hely autószerviz is egyben, így egy helyen akár optimalizálhatjuk a vizsgára való felkészülést.

Az új járműveknél kötelező a műszaki vizsga, mielõtt forgalomba kerülnének. Ezt a vizsgát azonban az autókereskedés végzi. Az első átvizsgálást követően az új autókkal négy évig lehet közlekedni, mielőtt ismét átvizsgálásra kerülne sor.

Minden négy évnél régebbi autót kétévente átvizsgálnak. A közlekedésre használt járműveket, taxikat, valamint a 3,5 tonnát meghaladó össztömegű járműveket évente átvizsgálják. Vannak azonban javaslatok az időszakos járműellenőrzések fokozására Európa-szerte, bár ezeket még nem ültették át a hazai jogrendbe maradéktalanul. A vizsga lejárati ideje az autó rendszámlapjain (forgalmi igazolvány) szerepel.

Gépjárművek műszaki vizsgálati központjai

Az ellenőrzést felhatalmazott vizsgálóközpontban kell elvégezni. Csak az autó forgalmi igazolványa szükséges, de nem árt ha az érvényes kötelező biztosításról is kéznél van egy igazolás.

A járműtulajdonosok vagy maguk készíthetik elő autójukat, vagy megbízhatnak egy autószervizt, hogy elvigye az autót az átvizsgálásra. Sok műhely csak az általa végzett munkáért számol fel díjat, és ezért a szolgáltatásért nem kell külön díjat fizetni. Megtehetjük azt is, hogy teljesen rábízzuk egy szervizre a vizsgáztatást, ekkor a tulajdonosnak csak a regisztrációs papírokat (forgalmi igazolványt) kell átadnia az autóval együtt a garázsnak, a többit ők intézik.

A körülbelül 30 percig tartó műszaki vizsga a következőket tartalmazza:

  • A szélvédőt megvizsgálják repedések szempontjából: a látómezőbe repedés nem megengedett, a szélvédő és az első ablakok színezett burkolata nem megengedett
  • Minden lámpát ellenőriznek, repedésmentesnek és jó állapotban kell lenniük. Ezeket is biztonságosan be kell állítani, hogy ne vakítsák el a többi vezetőt
  • Az alváznak sérülés- és rozsdamentesnek kell lennie (kisebb sérülések és rozsda még előfordulhatnak)
  • A gumiabroncsoknak működőképesnek kell lenniük, és a futófelület mélységének legalább 1,6 mm-nek kell lennie
  • Ellenőrizni kell a fékeket, lengéscsillapítókat, a tengelyt és a csapágyakat
  • A kipufogónak lyukaktól mentesnek kell lennie, de kisebb rozsda megengedett
  • A kipufogógáz-kibocsátást is tesztelik, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy megfelelnek a környezetvédelmi előírásoknak

A következőket ellenőrzik a járműben:

  • A műszerfali lámpáknak és a biztonsági öveknek jó állapotban kell lenniük
  • Az üléseknek szilárdan rögzítettnek és könnyen állíthatónak kell lenniük
  • A fűtési és szellőzőrendszerek ellenőrzése megtörtént

Sikeres teszt esetén a műszaki vizsga lejárati dátuma frissítésre kerül az autó rendszámlapján. A tesztközpont a biztonságos megőrzésről igazolást is kiállít, de csak az autó regisztrációs papírjait ellenőrzi a rendőrség.

A teszt sikertelensége esetén, ha a jármű nem engedhető át a műszaki vizsgán, akkor a szükséges javításokat el kell végezni, és a járművet újból át kell vizsgálni és a díjat ismételten be kell fizetni.

Használt autó vásárlásakor vagy eladásakor nincs szükség gépjármű műszaki vizsgálatra, hanem hatósági VIN auditra (eredetvizsga) kerül sor: az autó összes azonosító számát és kódját és okmányait ellenőrzik, hogy az autó lopott vagy sem.

Fontos, hogy a két éve tartó pandémia miatt a gépjárművek vezetői engedélye mellett, már a műszaki vizsga érvényességi ideje sem hosszabbodik tovább a veszélyhelyzet végével.

By Chef