Darázsirtás és darázscsípés otthoni kezeléseDarázsirtás és darázscsípés otthoni kezelése

Ha darázsfészket találtunk a ház közelében és aggódunk a darázscsípés miatt, akkor mindenképpen el kell gondolkodnunk a darázsirtás különböző lehetőségein.

A darázsirtás és hasonló kártevők kiiktatására specializálódott cégek évente több ezer felhívást kapnak a darazsak kezelésére, tehát ha darázsproblémákkal küzdünk, nem vagyunk egyedül! Akár saját készítésű darázsirtás merült fel bennünk, akár egy professzionális kártevőirtó cég segítségét szeretnénk igénybe venni, ez az útmutató biztosan hasznos útmutatásokat ad majd.

A darazsak kibújnak és tavasszal új fészkeken kezdenek dolgozni, ahogy melegszik az idő. A nyári hónapokra a darázsfészkek megtelnek, naponta akár 300 tojás is termelődik, és akár 5000 imágó is táplálja a lárvákat és építik fel a fészek szerkezetét.

A valóságban a darazsak általában csak akkor támadnak meg egy személyt, ha fenyegetve érzik magukat. A probléma az, hogy a bajba jutott szociális darázs feromont bocsát ki, amely a közeli kolónia tagjait védekező, csípős őrületben csődíti oda a veszélyben ragadt darázs közelébe.

A darázscsípés legjobb esetben fájdalmas, legrosszabb esetben pedig végzetes is lehet.

Ha érzékenyek vagyunk a darázscsípésekre, akkor anafilaxiás sokkba kerülhetünk – ami súlyos, potenciálisan életveszélyes allergiás reakció.

Az anafilaxia orvosi vészhelyzet. Nagyon súlyos lehet, ha nem kezelik gyorsan. Ha valakinél anafilaxiás tünetek jelentkeznek, azonnal hívjuk a mentőket.

A gyermekek, idősek, allergiások és házi kedvencek különösen érzékenyek a darázscsípésre.

Ha aggódunk amiatt, hogy otthonunk és családunk körül nagy mennyiségű darázs fordul elő, keressünk egy professzionális kártevőirtót. darázsirtás Budapest szinte egész területén például kifejezetten gyorsan elvégezhető feladat.

Ha egy csípés után légzési nehézségeink vannak, szédülünk vagy megduzzad az arcunk – azonnali orvosi ellátást kell kérnünk.

Ha nem volt súlyos allergiás reakciónk, akkor is nagyon fájdalmas lesz a csípés.

A csípést otthon is tudjuk kezelni, ehhez először mossuk le a csípés környékét szappannal és vízzel. Majd tegyünk hideg borogatást, például egy jégcsomagot a csípésre, legalább 10 percig. Ha lehetséges, emeljük fel az érintett területet. Kerüljük a karcolódást, és ne próbáljunk ki semmilyen más házi gyógymódot. Például az ecet és a szódabikarbóna valószínűleg ront a helyzeten. Ha a fájdalom nem enyhül, menjünk el gyógyszerészhez, és kérjünk viszketés elleni krémet és antihisztamint.

By Chef