Örök kedvenc a konyhánkban: az öntöttvas edény

Az öntöttvas edény ismét a reneszánszát éli, így egyre több konyhában találkozhatunk valamelyik verziójával. Ezek a nehéz, masszív konyhai eszközök számos előnnyel rendelkeznek, melyek miatt érdemes lehet őket választani a mindennapos sütéshez-főzéshez.

Először is, egy öntöttvas edény nagyon hosszú ideig hű társunk lehet, hiszen nemcsak évekig, hanem évtizedekig is kitart mellettünk, ha odafigyelünk egy-két dologra a használatával, tárolásával kapcsolatban. Így akár generációkon keresztül örökíthetjük tovább kedvenc konyhai kincseinket.

Az öntöttvas az egyik legjobb anyag a hőmegtartás szempontjából. Alkalmazása során egyenletes hőmérsékletet tart fenn, ami különösen fontos a ropogós, aranybarna kéreg létrehozásához – például egy ínycsiklandó palacsintatészta esetében. Akár tűzhelyen, akár sütőben használjuk, az öntöttvas segít abban, hogy finomságaink mindig tökéletesre süljenek, és a legjobb az egészben, hogy lényegében bármilyen étel elkészítéséhez bevethetjük.

Egy jó minőségű öntöttvas serpenyő felületén a megfelelő gondozás után természetes tapadásmentes bevonat képződik, így nagyszerű alternatívát kínál a teflon bevonat helyettesítésére ott, ahol az egészségtudatos hozzáállás fontos szerepet játszik a család életében.

Az öntöttvas edények tárolásával kapcsolatban a feladatunk csupán annyi, hogy az adott darab tisztításakor kerüljük a szintetikus tisztítószereket és durva szivacsokat, helyettük használjunk meleg vizet és puha szivacsot.

Nagyon fontos, hogy egy öntöttvas edényt mindig szárazon kell tartani, hogy elkerüljük a rozsdásodást. Soha ne hagyjuk mosogatás után vizesen edényünket. Töröljük szárazra és dolgozzunk el egy kevés olajat a teljes felületén. A tárolás során a felületet azzal is védhetjük, hogy ügyelünk arra, hogy semmilyen másik lábas, fazékfedő, passzírozó, vagy egyéb konyhai tárgy ne kerüljön rá közvetlenül edényünkre. A BestOn magyar öntöttvas edény kapcsán a legjobb választás lehet, ha konyhánkat tradicionális és minőségi termékekkel szeretnénk feltölteni.

By Chef