Hogyan szüntethető meg a derékfájás

A derékfájás olyan probléma, ami a lakosság többségét érinti, a kérdés csak az, hogy mikor és mennyi ideig kell megküzdenie vele. Éppen ezért fontos kérdés, hogy hogyan szüntethető meg a fájdalom és mi a teendő ha visszatérően jelentkezik.

A derékfájás az esetek többségében otthon csillapítható. Fontos azonban tudni, hogy az otthoni kezelés elsősorban a fájdalom tompítására koncentrál, ami nem orvosolja a derékfájás kiváltó okát. Általános fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés mellett legtöbbször segít a könnyed mozgás (séta, úszás) és a lazító fürdő. Ha van rá módunk helyezzünk fel kineziológiai tapaszt. Figyeljük meg panaszainkat, ami később segítséget nyújthat a derékfájás okának meghatározásában: mikor jelentkezik a fájdalom, mennyi ideig marad meg a görcs, mire reagál jól és mire rosszul, milyen tevékenységek, mozdulatok hatására jelentkezik stb.

Ha a fájdalom többször visszatér, feltétlenül forduljunk szakorvoshoz, mert a derékfájás komolyabb betegségek tünete is lehet. Az egészség fontos, ne halogassuk az okok feltárását, ami éppúgy lehet egy rossz fekhely, helytelen testtartásban végzett munka, mint szervi elváltozás, csontritkulás vagy fertőzés. Komolyabb betegségre gyanakodhatunk, így mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha a derékfájdalom folyamatos, minden testhelyzetben jelentkezik, lábak felé kisugárzó fájdalmat, zsibbadást okoz, hasi fájdalom, anyagcsere problémák vagy láz kíséri. Bizonyos betegségek kizárása abban az esetben is fontos, ha nem sikerül pontosan meghatározni a derékfájásunk okát. Néhány esetben a tünetegyüttes csak sebészi beavatkozással orvosolható.

A derékfájás szinte mindig jól reagál vízben végzett tevékenységekre, amik segítik a keringést és nem terhelik az ízületeket és a gerincet. Az úszás, a gyógytorna, a hidroterápia, bizonyos esetekben a jóga mérsékelheti a fájdalmat és segíthet annak kiújulásának megelőzésében. A szakszerű masszázs, az elektromos stimuláció (TENS) vagy komplex fizioterápiás kezelés abban az esetben is eredményt érhet el, ha a pontos kiváltó okot nem sikerült teljesen feltárni.

By Chef